Ideeën genereren met Superhelden

Doel

Tijdens brainstormen ontstaat vaak een creatief vacuüm: het brein komt niet verder, de gedachtestroom lost op en de gedachten die opkomen lijken sprekend op eerdere. Tijd om het brein een creatief uitstapje te gunnen zodat het weer vanuit nieuwe perspectieven naar de centrale vraag kan kijken.

Bruikbaar bij

De divergerende stap in een creatief proces.

Uitvoering

Maak een set kaarten van helden. Zorg er voor dat je een grote diversiteit hebt, dus helden uit de sport, artiesten, politici, strips, binnen- en buitenland etc. Zorg er ook voor dat er een paar discutabele figuren tussen zitten: Trump, Holleder, Poetin, de Joker.

  1. Leg de kaarten op tafel en laat iedere deelnemer een held kiezen.
  2. Laat de deelnemers zich inleven in de held. Wat zijn de positieve/negatieve eigenschappen van de held? Hoe gebruik je die eigenschappen om tot nieuwe ideeën te komen?
  3. Vervolgens bedenken de deelnemers nieuwe ideeën voor het vraagstuk op basis van de eigenschappen/kenmerken etc. van de held. Deze ideeën schrijven ze op post-its.
Tips

Geef de deelnemers voldoende tijd om zich in te leven.

Blijkt het na enige tijd niet te werken, schakel dan over op een andere vorm van associëren.

Alternatief

In de download-versie beschrijf ik nog een andere manier om superhelden te gebruiken.

Meer informatie

Wil je meer werkvormen leren en leren ze optimaal in te zetten? Dan is de training ‘Wijs met Werkvormen’ die ik bij de Facilitation Academy geef echt iets voor jou.

Naar de training

Download deze werkvorm

Terug naar het overzicht