Handje over

Doel

Geconcentreerd zijn op elkaar. Even een spelelement.

Bruikbaar bij

Even energie in de groep brengen, even plezier maken, beweging.

Uitvoering

Laat de deelnemers in een cirkel rond en tafel gaan staan. Als er te weinig plek is voor alle deelnemers, gebruik dan meer tafels.

Laat alle deelnemers hun handen plat op tafel leggen.
Vervolgens schuiven alle deelnemers hun rechter hand één hand op naar rechts. De rechterhand komt nu dus rechts van de linkerhand van de rechter buurman.
De handen van de deelnemers staan om-en-om.

Wijs een deelnemer aan die begint. Hij geeft met zijn rechterhand een klap op de tafel. Vervolgens klapt de hand rechts van hem op tafel. etc.
Laat dit even lopen.

Geef dan de volgende instructie: klapt iemand tweemaal op tafel dan verandert het klappen van richting: van tegen de klok in naar met de klok mee en omgekeerd.

Klapt een verkeerde hand, dan valt die af. Duurt het langer dan twee tellen voordat een hand klapt, dan valt de hand die had moeten klappen af.

Tips

Geef stapsgewijze instructie..

Verdieping

Deze werkvorm heeft meer elementen in zich. Bespreek hem met de deelnemers na.

  • Wilden ze spelen?
  • Wilden ze de anderen verrassen?
  • Hoe waren ze er bij?
  • Welke houding hebben ze gekozen: spelen, winnen, pesten, etc.?

Hij past dan ook perfect in de Fish! Filosofie. Voor meer films over Fish! Zoek in youtube op de term ‘fish filosofie nederlands’.

Meer informatie

Wil je meer werkvormen leren en leren ze optimaal in te zetten? Dan is de training ‘Wijs met Werkvormen’ die ik bij de Facilitation Academy geef echt iets voor jou.

Naar de training

Download deze werkvorm

Terug naar het overzicht