Doel
Dierenkaarten gebruik je metaforisch. Ze roepen wat op.
Voorbereiding
Zorg dat je een set van dierenkaarten hebt. Je kunt er op internet een heleboel vinden. Zorg wel voor een grote variatie in dieren. Daarnaast is het handig als de kaartjes afbeeldingen van bekende dieren bevatten. Heb je toevallig de AH-dierenkaarten nog, dan kun je die ook gebruiken.
Uitvoering
Hieronder beschrijf ik een aantal mogelijkheden voor het gebruik van de dierenkaarten.
Kennismaking 1
Leg de kaarten op tafel en laat elke deelnemer een dier uitzoeken waarmee hij zichzelf vergelijkt: “Ik voel me als een …, omdat ….” Vervolgens deelt ieder het dier en zijn antwoord.
Kennismaking 2
Leg de kaarten op tafel en laat elke deelnemer een dier uitzoeken dat tijdens de bijeenkomst behulpzaam is om het antwoord op de vraag van de opdrachtgever te beantwoorden. Vervolgens deelt ieder zijn dier en geeft aan op welke manier dat dier gaat helpen.
Stakeholder analyse
Zoek bij elke stakeholder een dier waarmee je de desbetreffende stakeholder kunt karakteriseren. Schrijf die eigenschappen samen met de naam van het dier bij de stakeholder.
Risico analyse
Iedere deelnemer zoekt een dier uit. Vervolgens schrijft ieder voor zich de positieve en negatieve eigenschappen van dat dier op. M.b.v. deze eigenschappen bedenk je mitigerende maatregelen voor de grootste risico’s in je project.
Evaluatie
Leg de kaarten op tafel en laat elke deelnemer een dier uitzoeken waarmee hij de afgelopen bijeenkomst wil typeren. Vervolgens deelt ieder het dier en zijn typering.
Tips
Als je de dierenkaarten metaforisch gebruikt is het heel belangrijk dat de deelnemer(s) zich het dier echt eigen maakt. M.a.w. hij moet de kenmerken en eigenschappen van het dier beschrijven voordat de volgende stap gezet wordt.
Meer informatie
Wil je meer werkvormen leren en leren ze optimaal in te zetten? Dan is de training ‘Wijs met Werkvormen’ die ik bij de Facilitation Academy geef echt iets voor jou.