Sean Blair e.a. – ‘SeriousWork – How to Facilitate meetings & Workshops using the Lego®Serious Play®Method’

Met dit boek in de hand en een koffer vol verschillende Lego-steentjes kun je als ervaren facilitator direct aan de slag om een Lego®Serious Play®-workshop te faciliteren.

Sean Blair, Marko Rillo & Partners,
Seriouswork – How to facilitate meetings & workshops using the Lego®Serious Play®Method,
2016, ISBN 978-0-9956647-0-8

En dat is direct ook het gevaar van dit boek: het lijkt allemaal heel simpel, maar de Lego®Serious Play®Method is heel zorgvuldig opgebouwd. Achter elke handeling, elke vraag zit een bedoeling. Als je geen of weinig ervaring hebt als facilitator, dan is dat moeilijk te doorzien en denk je dat je een stap of een vraag wel kunt overslaan. Dit levert echter direct minder resultaat in je workshop op.

Het rijk geïllustreerde boek is opgebouwd uit 7 delen. De eerste twee delen staan min of meer los van de Lego®Serious Play®Method. 

In deel 1 staat participatief leiderschap centraal. Uitgelegd wordt:

  • waarom participatief leiderschap een slimme manier is om in de huidige complexe samenleving leiding te geven aan specialisten.
  • op welke wijze een faciliterende mentaliteit bijdraagt aan participatief leiderschap.
  • dat de Lego®Serious Play®Method een faciliterende methode is om teams samen te laten werken en denken.

In deel 2 staat de doelgerichtheid van de methode centraal. Daarnaast worden tips gegeven over de vragen die tijdens de intake gesteld moeten worden en hoe je een programma opbouwt.

De basisideeën achter de Lego®Serious Play®Method, welke soorten stenen het best gebruikt kunnen worden en waar je ze kunt kopen, wordt in deel 3 behandeld.

In deel 4 worden de vaardigheden die je als facilitator nodig hebt om een Lego®Serious Play workshop  te faciliteren uitgediept.

In deel 5 worden vijf verschillende workshops uitvoerig beschreven incl. een compleet workshop plan. Voor ervaren facilitator is dit misschien wel het meest interessante deel van het boek.

Dat Lego®Serious Play over de hele wereld toegepast wordt, blijkt uit deel 6. Waar 12 Lego®Serious Play facilitators kort beschrijven op welke manier ze de Lego®Serious Play®Method  toegepast hebben. Daarnaast geven ze tips over het gebruik.

Het laatste deel, deel 7, behandelt drie manieren om een geschoolde facilitator te worden: zelf doen, meelopen met een ervaren facilitator en trainen. Dit is wat mij betreft het zwakste deel van het boek. De indruk wordt gewekt dat je alleen m.b.v. de Lego®Serious Play®Method  een geschoolde facilitator kunt worden. Maar Lego®Serious Play®Method is slechts één van de vele methodes die facilitators kunnen gebruiken om het doel van een bijeenkomst te realiseren. Naast de ingezette methode heeft een facilitator meer vaardigheden en competenties nodig en zijn ‘vlieguren’ nodig om ervaring en zelfvertrouwen op te doen.

Conclusie
Een zeer informatief boek dat facilitators die onbekend zijn met de Lego®Serious Play®Method een  goede inkijk in deze methode geeft Voor ervaren Lego®Serious Play® facilitators zal dit boek waarschijnlijk weinig toevoegen.

 

Tags:
Terug naar het overzicht