Interventiestijlen van Heron bij de Rabo-bank

Als facilitator is het goed je te realiseren dat je een voorkeursstijl hebt in faciliteren, maar ook dat andere faciliteerstijlen je iets kunnen brengen. Het inzichtelijk maken, maar vooral het ervaren van de faciliteerstijlen was het doel van de workshop ‘wat voor facilitator ben jij?’ die op 21 oktober werd georganiseerd door het Kennisnetwerk facilitators. Laura Zschuschen, professioneel facilitator van Nationale-Nederlanden en Henri Haarmans, voorzitter van IAF Nederland, begeleidden deze dag een groep van 20 collega’s van de Rabogroep en Achmea.

De drie faciliteerstijlen die werden onderscheiden, zijn afkomstig van John Heron:

  • Hierarchisch: ik-gericht
  • Coöperatief: wij-gericht
  • Autonoom: zij-gericht

 

Afhankelijk van het doel, de tijd, de situatie en de groep kies je per onderdeel een faciliteerstijl. Natuurlijk is er tijdens het faciliteerproces ook te schakelen tussen deze stijlen.

Wat leverde de middag op?
Deelnemers gingen naar huis met in hun broekzak hun voorkeursfaciliteerstijl, maar ook het besef van en een kennismaking met de andere faciliteerstijlen.

Leonie Aalders
coöperatieadviseur Rabo Bank

 

Aan het eind van de workshop zijn de volgende opmerkingen gemaakt:

Alles was prima verzorgd. De interactie en activiteit sprak mij erg aan. De tijd vloog om! De vragen van de collega’s uit de groep werden goed beantwoord en ik ben gisteren ‘spelenderwijs’ aan het denken gezet. Ik heb nieuwe dingen geleerd en geënthousiasmeerd om mijn facilitatorschap professioneler in te zetten.
Een deelnemer tijdens de training

Deze workshop is te vergelijken met een snelkookpan: je begint met een proeverij, krijgt daarna de ingrediënten van de trainers, voegt daar je eigen voorkeuren aan toe en komt aan het eind van de kooktijd tot inspiratie voor nieuwe recepten.
Een deelnemer tijdens de training

Terug naar het overzicht