Jitske Kramer – ‘WOW! Wat een verschil’

Wow, wat een verschil tussen de eerste en de tweede druk. Over de eerste druk was ik al enthousiast, maar de tweede druk overtreft duidelijk de eerste. Het boekje is bijna tweemaal zo dik geworden.

Jitske Kramer,
WOW! wat een verschil – Diversiteit werkt,
Thema, 2014, ISBN 978 90 5871 879 2

Jitske Kramer, trainer van het jaar 2013, definieert in het begin van het boekje 8 principes die tot inclusie moeten leiden: heel simpel en duidelijk uitgelegd in maximaal 650 woorden. Inclusie gaat over eigenheid en gezamenlijkheid. Een cultuur waarbij mensen zich inzetten voor een gemeenschappelijk doel, waarbij zij door zichzelf te zijn hun eigen talenten tot hun recht laten komen: een ‘inclusieve cultuur’. Door de 8 inclusie principes toe te passen, leidt dit tot een open  samenwerkingscultuur binnen bedrijven, verenigingen, organisaties. Waardoor deze succesvoller worden.

De inclusie principes zijn: Kloon  niet, Zie de macht van macht, Daag de waarheid uit, Geniet van het onbekende, Niet of/of maar en/en, Zoek actief naar het alternatief, Varieer in ritme en Doe het samen. Het klinkt simpel, maar de praktijk lijkt soms weerbarstiger.

De inclusie principes verbindt ze vervolgens met een aantal thema’s uit haar eerdere werk, zoals diversiteit (verschillen en overeenkomst), cultuurtypen (Het Lewis model), stadia intercultureel bewustzijn, perspectief wisseling, Polarity map en natuurlijk deep democracy. De thema’s werkt ze heel kort, duidelijk en visueel in maximaal 175 woorden uit. Ze zijn zo toepasbaar in je werk. De verbinding tussen de inclusie principes en de thema’s is heel natuurlijk, haast ritmisch. Hierdoor versterken ze elkaar.

Het is een heel visueel boekje dat uitnodigt te bladeren en te lezen. Visueel door het gebruik van tekeningen en foto’s op alle pagina’s. Hierdoor krijgt de boodschap die Jitske over wil brengen een tweede verdiepende laag. Zelfs de verwijzing naar de bronnen van de behandelde theorieën is gevisualiseerd. Maar ik zou dit boekje geen recht doen als ik zou stellen dat het alleen een visueel boekje is.

Mis ik nog wat? Ja, de eerste druk had een omslagflap. Dat heeft de tweede druk niet. Dat is jammer, maar gelukkig slechts bijzaak.

Door deze tweede druk is WOW! nog meer een boekje geworden om weg te geven, te krijgen en te koesteren. Eigenlijk een boekje dat elke manager op zijn nachtkastje moet hebben liggen en moet kunnen dromen.

Eind mei 2014 verscheen ‘Wow! What a difference’. De Engelse versie bij uitgeverij HumanDimensions Publications.

Henri Haarmans CPF

Tags:
Terug naar het overzicht