Faciliteren met een twist (deel 5)

In mijn vorige vier blogs heb ik een algemene aanpak beschreven die je kunt hanteren als deelnemers een werkvorm afgezaagd of sleets vinden. Je kunt gaan faciliteren met een twist en ik heb beschreven hoe je werkvormen kunt twisten.
In deze blog keuzes maken met een twist.

Situatie 5

Er is hard gewerkt tijdens je workshop er zijn heel wat alternatieven bedacht voor de vraag van de opdrachtgever. Het is tijd om een keuze te gaan maken. Je pakt stickers erbij en wilt ze gaan uitdelen. Je ziet aan de non-verbale reactie van de deelnemers dat zij dit niet fijn vinden. Als je vraagt wat er aan de hand is, krijg je te horen: “Stickeren doen we altijd al”, “Ach er komt toch uit wat de baas wil”, “Als er een paar stickers hebben geplakt, dan plakt de rest ze er bij”. Tijd dus voor een andere aanpak. Natuurlijk wil je aan deze bezwaren gehoor geven, want dat zorgt voor meer draagvlak in de groep

Alternatieven

Er zijn heel veel alternatieven om op dat moment direct in te kunnen zetten.

 • Start met een vraag
  “Wat denken jullie… zullen we deze doen?”, of “Welke zullen we doen?”.
  Hiermee bereik je dat de discussie losgemaakt wordt en er misschien alternatieven boven komen drijven.
 • Meeste stemmen gelden
  Dit doe je door bijvoorbeeld met behulp van hand op steken. Er wordt een keuze gemaakt, maar als de deelnemers het er niet mee eens zijn, zullen ze het daarna gelijk laten merken.
 • Laat het lot beslissen
  Gebruik bijvoorbeeld dobbelstenen om de volgorde te bepalen.
 • Geheime stemming
  Deze methode heb ik beschreven bij mijn werkvormen.
 • Elektronische stemming
  Een GDS (Group Decision System) biedt natuurlijk ook uitkomst. Ook in zo’n systeem is de stemming geheim. Een goed voorbeeld hiervan is Spilter. Met name omdat zij een goede combinatie maken van de papieren met de elektronische wereld. Zie ook mijn blog van 10-10-16.
 • Prioriteer de alternatieven onderling
  Dat kun je doen met de methode 5-x-7. Deze methode zorgt voor een eenduidige rangorde.
 • Plaats vooruit plaats terug (met of zonder argumenten)
  Zet de alternatieven op een rij en laat de deelnemers om beurten één alternatief één plaats verschuiven.
 • Bekijk de alternatieven vanuit de klant
  Gebruik het Reverse Thinking model. Een goede toepassing hiervan heb ik beschreven in deze case.
 • Analyseer elk alternatief
  Methodes die je hiervoor kunt gebruiken zijn  bijvoorbeeld een SWOT-analyse (Swot – Strong, Weak, Opportunity, Thread), een PPCO-analyse (Plusses, Potentieel, Concerns, Overcomes), of beoordelingscriteria en wegingsfactoren. Voor al deze methodes geldt wel dat ze tijdsintensief zijn.
 • Gebruik de COCD-Box
  Deze aanpak staat goed beschreven in het boek van Igor Byttebier: Creativiteit HOE? ZO!,

Door het gebruik van een andere prioriteringsmethode zorg je er voor dat de energie van de deelnemers zich weer richt op de content en niet meer op de werkvorm. Belangrijk is wel dat je de juiste prioriteringsmethode toepast.

Ken jij meer alternatieven en wil je die met me delen? Stuur ze me op en ik vul de lijst aan.

Conclusie

Ook voor het bekende prioriteren d.m.v. stickers plakken is het mogelijk een twist te bedenken. Je komt met een andere aanpak waardoor de deelnemers zich concentreren op de content en de energie hoog blijft.

Heb je behoefte aan een intervisie op jouw workshopontwerp of wil je van gedachten wisselen over het ‘Twisten’ van werkvormen, neem dan contact met me op.

Wil je zelf leren groepen te begeleiden / te faciliteren? Dan kan ik je de training ‘Faciliteren van Professionals’ aanraden. De eerst volgende opleiding start 26 oktober 2016 in Breda. Vanwege de grote belangstelling voor deze opleiding is er een vijfde training gepland die start op 22 november in Driebergen.

Wil je weten of je een groep zelf kunt begeleiden, intervisie nodig hebt of een facilitator in moet schakelen? Beantwoord dan 8 eenvoudige vragen en krijg direct per mail een advies.

Deze blog verscheen ook op 24-10-2016 op Pulse. Vind je hem leuk? Wil je hem dan daar s.v.p. liken?

Terug naar het overzicht