Faciliteren met een twist (deel 3)

In mijn vorige blogs (deel 1 en deel 2) heb ik een algemene aanpak beschreven die je kunt hanteren als deelnemers een werkvorm afgezaagd of sleets vinden. Je kunt gaan faciliteren met een twist en ik heb beschreven hoe je werkvormen kunt twisten.
In deze blog behandel ik een werkvorm die een inhoudelijk resultaat voor de volgende stap moet opleveren.

Situatie 3

Je leidt een brainstorm waarin de groep een inventarisatie moet maken, bijv. de taken die bij een functie horen. Als je dan hoort “Oh, dan gaan we zeker weer geeltjes schrijven en plakken”, dan weet je genoeg.
Ook in deze situatie is het goed eerst pas op de plaats te maken om te achterhalen wat maakt dat deze reactie gegeven wordt. Zo gauw je dat weet, kun je een beslissing nemen: of toch de post-its gebruiken of een andere werkvorm die hetzelfde resultaat oplevert. Deze laatste moet je dan natuurlijk wel voorbereid hebben of snel kunnen voorbereiden.

Alternatieven:

 • Als de deelnemers het post-its groeperen niet meer leuk vinden:
  Zet een grote mindmap op een paar flip-over vellen. Leg de ze op grond in het midden van een cirkel stoelen. De centrale vraag in het midden van de mindmap. Laat iedereen zijn/haar post-it op de mindmap plakken en gelijk groeperen. Benoem aan het eind de takken.
 • Als de deelnemers post-its schrijven niet meer leuk vinden:
  Laat de deelnemers een rij voor een flip-over vormen. De eerste in de rij (A) schrijft een taak op en sluit achteraan. De tweede (B) schrijft een nieuwe taak op en sluit achteraan. Dit gaat door totdat geen van de deelnemers nog wat kan opschrijven.
 • Als het te verwachten aantal post-its laag is:
  Maak er een roepvraag van.
 • Als de deelnemers post-its schrijven niet meer leuk vinden en je weet vooraf welke groepen er gaan ontstaan:
  Hang, verspreid over de ruimte, flip-overs met de groepsnamen erop op. Laat de deelnemers rondlopen en aanvullen. Of vorm groepjes van de deelnemers en laat ze doordraaien en aanvullen.
  Of maak een visualisatie van die groepen in een tekening en laat ze daar hun post-its inplakken.
 • Als het om een brain-dump van ideeën gaat:
  Deze werkvorm heb ik beschreven in de werkvorm ‘Dat wat niet is gezegd‘.
 • Als het niet anders kan, gebruik post-its in alternatieve vormen en kleuren. Deze zijn bijvoorbeeld te koop bij de Action en Flying Tiger.

Door het inzetten van een hele andere of een gedeeltelijk andere werkvorm, gaat de aandacht van de deelnemers weer naar de content en ben jij weer eigenaar van het proces.

Indien je vooraf weet dat de deelnemers regelmatig ‘post-its’-sessies hebben, kun je er ook voor kiezen een zogenaamd GDS (Group Decision System) in te zetten. Dit vraagt wel veel meer voorbereiding. Je moet namelijk eerst het systeem leren kennen voordat je er mee aan de slag kunt. Daarnaast moeten alle deelnemers de beschikking hebben over een laptop of tablet. Een belangrijk gebrek bij de meeste GDS’en is de interactie tussen de deelnemers:

 • De deelnemers verbergen zich achter hun laptop of tablet.
 • Het daadwerkelijk voor een bord met elkaar groeperen van de post-its zorgt voor een gezamenlijk resultaat. Voor zo ver ik weet heeft alleen Spilter daar een adequate oplossing voor gevonden.

Ken jij meer alternatieven en wil je die met me delen? Stuur ze me op en ik vul de lijst aan.

Conclusie

Ook voor echt inhoudelijke werkvormen is het direct mogelijk een twist te bedenken. Je komt met een andere aanpak waardoor de deelnemers zich weer moeten concentreren op de content. Je bent en blijft eigenaar van het proces.

Heb je behoefte aan een intervisie op jouw workshopontwerp of wil je van gedachten wisselen over het ‘Twisten’ van werkvormen, neem dan contact met me op.

Wil je zelf leren groepen te begeleiden / te faciliteren? Dan kan ik je de training ‘Faciliteren van Professionals’ aanraden. De eerst volgende opleiding start 26 oktober 2016.

Wil je weten of je een groep zelf kunt begeleiden, intervisie nodig hebt of een facilitator in moet schakelen? Beantwoord dan 8 eenvoudige vragen en krijg direct per mail een advies.

Deze blog verscheen ook op 10-10-2016 op Pulse. Vind je hem leuk? Wil je hem dan daar s.v.p. liken?

Terug naar het overzicht