Een facilitator is een architect, een piloot, een gids en een loods ineen

 

Door opdrachtgevers wordt soms niet begrepen wat een facilitator doet, wat zijn toegevoegde waarde is. Dat is jammer, want daardoor mist hij een kans.

Tijdens de laatste bijeenkomst van de interessegroep ‘Faciliteren in projecten en programma’s’ is een kort filmpje vertoond dat in aan de hand van een metafoor laat zien wat faciliteren allemaal inhoudt. In dit filmpje worden drie rollen onderscheiden: de architect, de piloot en de gids.

Een andere metafoor werd door Marc van Seters aangedragen:
Een reder heeft een aantal schepen in de vaart. De kapitein is verantwoordelijk voor één van de schepen:  het varen van haven A naar haven B met het schip, de lading en de bemanning. Er zijn echter momenten in zo’n overtocht waarbij de kapitein hulp nodig heeft, dan komt er een loods aan boord. Dat is bijvoorbeeld bij het vertrek uit een haven en bij het binnenvaren van een haven. Ook onderweg kan hij soms hulp gebruiken, bijvoorbeeld bij een moeilijke passage of in het Suez- of Panamakanaal. De reder in deze metafoor is de opdrachtgever, de kapitein is de projectleider en de loods is de facilitator. M.a.w. de facilitator help met zijn specialisme de kapitein met het bereiken van het doel van de opdrachtgever. Soms zijn reder en kapitein één persoon. Dat verandert echter niets aan het nut en de noodzaak van de inzet van een facilitator.

Door deze twee metaforen samen te voegen is goed vast te stellen wat een facilitator doet (de metafoor van de architect-de piloot-de gids) en wanneer je hem nodig hebt (de metafoor van de reder-kapitein-loods).

Zelf bepalen of je een facilitator nodig hebt? Vul dan de Checklist facilitator nodig in.

Terug naar het overzicht