Brainstormen? Dim het licht

Brainstormen doe je onder meer om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Er is echter geen knop, zoals bijv. een lichtschakelaar, die je omzet om te kunnen brainstormen. Je moet er echt iets voor doen, de omstandigheden er voor scheppen. Facilitators, die brainstorms procesmatig begeleiden, gebruiken hiervoor een aantal technieken. Hier een paar tips.

 1. Creëer een mindset om out-of-the-box te kunnen denken
  Hiervoor zijn heel veel werkvormen beschikbaar. Een leuke werkvorm is bijvoorbeeld de ‘Dubbele associatie cirkel‘.
 2. Start een brainstorm altijd individueel
  In het verleden werd gedacht dat in een groep de meeste ideeën zouden ontstaan. Inmiddels is bewezen dat dit niet het geval is. Voor een onderbouwing zie hiervoor bijv. het boek van Carsten de Dreu pag. 127. Dat is logisch: creativiteit zit tenslotte aan de ik-kant. Start daarom brainstorms altijd individueel. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de werkvorm ‘Dat wat niet is gezegd‘ gebruiken.
 3. Zorg voor diversiteit in de groep
  Het gaat hierbij om diversiteit in de breedste zin van het woord. Dus kennis, kunde, vaardigheden, perspectieven, geslacht, afkomst, ras, geloof etc.
 4. Zorg voor samenwerking
  Ideeën breng je samen verder door kritisch te denken en samen te reflecteren. Maar samenwerken gaat niet vanzelf. Daar begin je tijdens de check-in al mee door verhalen met elkaar te delen. De Bloem Kennismaking is zo’n werkvorm die er voor zorgt dat verhalen gedeeld worden. Maar ook gedurende de brainstorm is het handig d.m.v. andere werkvormen hieraan aandacht te besteden.
 5. Een inspirerend ingerichte brainstormruimte of juist niet?
  Dit verschilt van persoon tot persoon. De een ervaart een creatief ingerichte ruimte met veel elementen als stimulerend en zal daardoor op meer ideeën komen. Een ander wordt in een dergelijke omgeving juist te veel afgeleid en wordt juist creatiever als de ruimte vrij strak ingericht is (zie hiervoor het boek van Carsten de Dreu hfdst. 6). Conclusie: houd het simpel.
 6. Dim het licht
  Duitse psychologen hebben in 2013 vastgesteld dat mensen creatiever worden als het licht gedimd wordt (zie het artikel van Creatiever in het donker uit de NRCNext van 2 januari 2017. Ik heb de tekst dier hierover gaat vergeeld). Dus dim het licht!
 7. Laat je procesmatige begeleiden
  Wijs iemand aan die de brainstorm procesmatig voorbereidt en tijdens de uitvoering begeleidt. Hierdoor kunnen de deelnemers zich concentreren op de content. Deze begeleider (facilitator) kan iemand uit de groep zijn, maar soms is het nodig om een onafhankelijke facilitator in te huren. Door het invullen van 8 simpele vragen krijg je inzicht in de complexiteit van je vraagstuk en krijgt je een advies over het al dan niet inhuren van een facilitator.

Wil je zelf leren groepen te begeleiden / te faciliteren? Dan raad ik je de training ‘Faciliteren van Professionals’ aan. De eerst volgende opleiding start op 14 februari. Hiervoor zijn nog een paar plekken vrij.

Deze blog verscheen ook op 04-01-2017 op Pulse. Vind je hem leuk? Wil je hem dan daar s.v.p. liken?

Tags:
Terug naar het overzicht